Navigatie
  • Fotos
  • Kunst en Cultuurweekend Adorp en Sauwerd
  • Oefenweekend Schiermonnikoog 2014
  • Oefenweekend Schiermonnikoog 2017
  • Optreden Laomas seizoen 2019 in Winsum
  • Optreden Molenberg 2014
  • Over Ons
  • Toneeluitje 2016
Berichten Arhief

Hallo Laomas vrienden,

De 1e zaterdag in september is vaste prik bij Laomas: Het jaarlijkse toneeluitje.

Dit jaar stond het uitje in het teken van mosterd en kaarsen.

We begonnen ons uitje dit keer in Abraham’s mosterdmakerij in Eenrum. We werden voorzien van koffie en thee en een heerlijk gebakje. De ‘reis’ zette zich voort, een deur tegenover de mosterdmakerij, alwaar we in de kaarsenmakerij belandden. De organisatoren haalden een mooie grap uit door te zeggen dat we na de koffie nog een behoorlijk stuk moesten lopen om bij de volgende activiteit te komen. Een aantal mensen haalde nog snel even een jas uit de auto, om te voorkomen dat ze koud werden. Uiteindelijk zijn we een rondje om het gebouw gelopen, en kwamen we erachter dat de kaarsenmakerij recht tegenover de mosterdmakerij zit. Je bent een vereniging met humor, of niet 😉 We mochten allemaal onze eigen kaars maken. Een eigen kaars maken is nog een heel proces. Een half uur lang, 1x per minuut het touwtje in de warme paraffine hangen. Na elke laag komt er dus weer een nieuw laagje om het touwtje heen, totdat je de gewenste dikte hebt. Maar let op, het touwtje mag maar een fractie van een seconde in de paraffine hangen en dan snel weer omhoog. Hangt het er te lang in, dan zal je kaars gaan smelten en kun je volledig opnieuw beginnen. Nadat de kaarsen klaar waren moesten ze nog even in een bad met koud water zodat de kaarsen volledig uit konden harden. Voor de liefhebber kon de kaars nog in een pot met gekleurde paraffine gedoopt worden, maar een witte kaars is natuurlijk ook mooi.

Terug naar Abraham’s mosterdmakerij, alwaar we genoten van een heerlijk buffet, te beginnen met tadaaaa, mosterdsoep. Erg lekker. De liefhebbers konden een kijkje nemen in de mosterdmakerij. Verschillende smaken mosterd konden geproefd worden en op verschillende borden stond uitleg over de mosterdmakerij. Ook was er een klein winkeltje met oud Hollands snoep. Gezellig en lekker om even in te struinen. Na een heerlijk toetje, afsluiting met koffie en thee.

Het was een geslaagde middag/avond en zowel de mosterdmakerij als de kaarsenmakerij in Eenrum zijn een aanrader om naar toe te gaan voor een leuke ochtend/middag uit.

Een vrolijke groet van alle Laomassers.

IMG_2483

Afbeelding 1 van 94

 

Leave a Reply